20 Ocak 2014 Pazartesi

Kardanadamlı bebek yeleğim

yeğenim nihanın  bebeğine ördüğüm kardan adamlı yelek...

Bebek bolerası


buda bebek bolerası...

12o ilmek başlayın,yirmi sıra 2 artı 2 lastik ördükten sonra ilmekleri ikişer ikişer alarak altmış ilmeğe indirin...Kol boyunca ördükten sonra tekrar 120 ye çıkarıp 20 sıra daha  lastik  ördükten sonra 2 ye katlayıp lastik yerlerini dikin..    KOLAY GELSİN....

Çankırıya ait yumurta tatlısı

yumurta tatlısı (çankırı yöresine ait)


MALZEMESİ: 10 yumurta ,6 yemek kaşığı un,2 yemek kaşığı irmik,vanilya ŞERBETİ: 4 subardağı şeker, 3 su bardağı su,vanilya YAPILIŞI: Akını derin ve büyük bir tencereye koyup beyazlaşana ve tencereyi ters çevirip akmayacak duruma gelene kadar çırpın ,aybir çelik tencerede sarılarınıda biraz çırpın sonra beyazlarla karıştırın ayrı bir kapta karıştırıp hazır beklettiğiniz un ve irmik karışımınıda yumurtaların içine koyup tahta kaşıkla iyice karıştırın sonra yağlanmış yuvarlak borcama döküp önceden ısıtılmış fırında kapağı hiç açılmadan pişirilecek  ılıkken şerbeti dökülecek.(şerbette ılık olacak )         yukarıdaki tarif yuvarlak borcam içindir başka kalıba ayarlamak isterseniz  5 yumurtaya,3 kaşık un ,1 kaşık irmik olarak hesaplanacak..   

Karnıbahar brokoli salatası

KARNIBAHARLI BROKOLİ SALATASI...

 Bir küçük karnıbahar ve yarım kilo kadar brokoli küçük çiçekler halinde koparılıp buharda haşlanıp sonra soğuk suyun içine koyup şoklanacak( renkleri özelliğini kaybetmesin diye) sonra süzülecek ve bir salata kasesine alınıp içerisine :

1 kutu mısır ,közlenmiş doğranmış kırmızı biber turşusu,1 küçük kavanoz kornişon turşu doğranacak,maydanoz doğranacak, bir kaseye 4_5 diş sarımsak küçük  küçük doğranıp içine 1 limonun suyu sıkılacak biraz tuz  ve biraz zeytinyağ konulup karıştırılıp karıştırılmış salatanın üzerine dökülecek çok güzel bir salata oluyor ...AFİYET OLSUN...

Hamsi tava

hamsi tava
hamsileri mısır unuyla unlayıp teflon tavaya kuyrukları alta gelecek şekilde diziyoruz çok az sıvı yağ ile kızartıp tersini çeviriyoruz omlet gibi arkasınıda kızartıp servis tabağına ters çevirip alıyoruz...

İki renkli kurabiye

İKİ RENKLİ KURABİYE

2 yumurta
paket tereyağ veya sanayağ yumuşak olacak
2 paket vanilya
2 çorba çaşığı kakao
1 çay kaşığı silme kabartma tozu
1 su bardağı pudra şekeri

yapılışı.Tereyağ ve pudra şekerini karıştırın krem haline gelene kadar yoğurun kakao hariç diğer malzemeleride ilave edip elinize hapışmayana kadar un ilave dip yoğurmaya devam edin sonra hamuru ikiye ayırıp yarısına kakaoyu ilave edip iyice yoğurun sonra istediğiniz şekilleri verip 170 derecede  beyaz renkte pişirin...

Kusurlarımı seviyorum


Çocuk pançosu

PANÇO


15 ilmek düz örüyorsunuz sonra bir dolayıp üç ilmek örüyorsunuz tekrar bir doluyorsunuz(artırıyorsunuz)sonra 15 imek örüyorsunuz  tersleri ters örüyorsunuz  artırdığınız deliklrden 5 delik düz  5 delik örnek koyuyorsunuz istediğiniz uzunluğa gelince bitirip yanlardan dikiyorsunuz ben kol yeri bırakıp dikiyorum çocuk kolu dışarıda kalınca daha rahat ediyor en altınada püskül yapıyorsunuz....

Patates püresi


PATATES PÜRESİ


bir kilo patatesin kabuklarını soyup küp küp doğrayıp az suda haşlayın(yada kabuklu haşlayıp suyunu süzün)sonra sıcakken bir tencerenin içinde püre eziciyle veya çatalla iyize ezin içine bir yemek kaşığı tereyağ ve biraz tuz  ilave edin ocağın altını kısık ateşte  yakın mixserle karıştırarak içine azar azar süt ilave edin koyulaşana kadar devam edin sonra ocağın altını kapatın...oval bir tabağa sıcakken dökün ve süsleyin..

Meksika fasulyesi salatası

MEKSİKA SALATASI


MALZEMESİ:1 kutu meksika fasulyesi konservesi
                        1 kutu mısır konservesi
                         1 kavanoz kornişon turşu
                         1_2 adet domates çeri olursa daha güzel olur
                         mor lahana
                         1 adet soğan kırmızı varsa daha iyi olur
                         maydanoz
                         sıvıyağ,limon,tuz,sirke

YAPILIŞI:Kornişon turşuyu , lahanayı,domatesi,soğan ve maydanozu doğrayın ,fasulye ve mısır konservesini süzüp yıkayın ve doğradığınız karışıma ilave edin tuz ,sirke ve yağınıda ilave edip karıştırın

Lutenitsa sos

LUTENİTSA SOS


içinde közlenip kabuğu soyulmuş 1,5 kilo kırmızı biber,1.5 kilo patlıcan ,kabukları soyulmuş2 kilo domates,2 büyük rendelenmiş havuç ,yarım baş sarımsak,yarım su bardağından az sıvıyağ,yarım çay bardağı sirke damak tadınıza göre kaya tuzu var...sıvıyağsirke ve tuz hariç bütün malzeme karıştırılıp bir tencerede domatesler suyunu çekene kadar pişirilecek sonra diğer malzemelerde konulup blendırdan çekilecek sıcakken kavanozlara konulup ters çevrilecek soğuyunca istediğiniz yerde saklayabilirsiniz ...isterseniz içine dövülmüş cevizde koyabilirsiniz...

Sabah kahvesi

çok zaman sonra oturup
bir fincan kahve içebilmeli insan
eski sevgilisiyle
geride bunu bırakabilmeli
yalnız ya da birlikte çekip giderken bir ilişkiden

her şey dün gibiyken
yıllar geçti
uzakta birbirimizden

cam kenarına oturduğum masadan
yüzüme sokağı vuran tülün gölgesinde
düşünüyorum:
yavaş yavaş anıların da terk ediyor beni
git gide azalıyor
günün birinde
birlikte
bir fincan kahve içebilmenin
sadakati
hayali

neden mümkün olmuyor
ayrılmak
yok pahasına tüketmeden her şeyi

garbage'ın şarkısı:
"cup of coffee"
benim yıllar önce aşkımıza verdiğim
söz gibi, hayal:
yıllar sonra insanın eski sevgilisiyle
hüzün, şefkat ve incelikle bir fincan kahve içebilmesi

neden yıllar sonra bir araya getiremiyor bizi
hüzün, şefkat, incelik ve bir fincan kahve
yalnızca bu kadarına azalmışken
bir zamanlar yaşanan
o büyük aşkın ikindisi

fincanın üzerinden birbirimize bakarken
ikimiz de biliyoruz giden gitti
daha kapıda ayrılacak yollarımız
buluştuğumuz kafeden
kendi hayatlarımıza dağılırken
yine de birbirimizden hatırladıklarımıza değmez mi
o bir fincan kahve
ağzımızda yıllardır zehir zemberek bekleyen

ya da boş ver, en iyisi
garbage dinleyelim ikimiz de
kahvelerimizi içerken kendi evlerimizde

                                                                                        murathan mungan

Portakallı irmik helvası

PORTAKALLI İRMİK HELVASI


bir paket irmiği bir kapta ölçüyorsunuz sonra bir tencereye bir paket margarin bir paket dolmalık fıstık koyup fıstıkların rengi dönene kadar kavuruyorsunuz sonra içine ölçtüğünüz irmik kadar bir ölçü şeker iki ölçü su veya süt karışımı olabilir (bunu önceden ayarlayıp şeker eriyene kadar karıştırıyorsunuz) ve portakal kabuğu rendesi koyuyorsunuz tencerenin kapağını kapatıyorsunuz iyice kaynayıp suyunu çekmeye başlayınca arada karıştırarak helva kıvamına gelene kadar pişiriyorsunuz kapağını kapatıp biraz demlenince servis yapabilirsiniz ...ben portakal kabuklarını kışın blendırdan geçirip derin dondurucuda saklıyorum bunu keklere tatlılara  kurabiyelere koyuyorum çok güzel oluyor...AFİYET OLSUN...

Mantar kurabiye

MANTAR KURABİYE


paket margarin 2 adet yumurta 1 paket kabartma tozu 1 su bardağı şeker dilerseniz 3/4 su bardağı şekerde koyabilirsiniz. 400 gr. mısır nişastası (2 paket) Yeteri kadar un 2 yemek kaşığı kakao Yapılışı Oda sıcaklığında olan yumuşamış margarin, yumurta, şeker iyice karıştırılır, içine kabartma tozu, un venişasta ilave edilerek hamur elde edilir. Hamur ceviz büyüklüğünde veya daha küçük yuvarlanabilir. Yuvarlandıktan sonra ağzı kakaoya bastırılmış şişe ile hamur üstüne bastırılarak mantar şekli verilerek tepsiye dizilir. Normal sıcaklıktaki fırına(170 derece) atılıp beyaz kalacak şekilde pişirilir. Püf noktası: Yağ yumurta ve şekeri mikser ile krema gibi olana kadar karıştırmalısınız. Böylelikle kurabiyenin yüzeyi pürüzsüz olur ve kurabiyeniz ağızda dağılır. ...

ÇAPUL

oğlumla gelinimin sevimli köpekleri çapulumuz....HAYVAN SEVMEYEN İNSAN SEVMEZMİŞ...çok doğru evimizin neşesi bütün sıtresimizi alıyor sen çok tatlısın ...

Yalancı Tavuk Göğüsü





yalancı tavuk göğsü


125 gr. katı yağ, 1 su bardağının yarısı un yarısı nişasta 12 yemek kaşığı şeker 1 kilo süt 1 paket vanilya 1adet küçük krema YAPILIŞI:yağı eritiyoruz içine un nişasta karışımını koyup biraz kavuruyoruz sonra sütü şekeri ilave ediyoruz koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz ve kremayı ilave ediyoruz bir iki taşım daha kaynadıktan sonra altını söndürüp vanilyayı ilave ediyoruz ...istediğimiz gibi servis yapıyoruz..AFİYET OLSUN..

Japon elması reçeli


JAPON ELMASI REÇELİ


1 kilo japon elması saplı (eylül_ekim gibi toplanırsa daha iyi oluyor 1 kilo şeker 1 adet kabuk taeçın 4_5 adet karanfil YAPILIŞI:önce elmaları iğne ile birkaç yerinden deliyoruz sonra üzerini geçecek kadar su koyup 15 dakika pişiriyoruz (elmalar biraz zor pişiyor onun için pişiriyoruz)sonra içine tarçın karanfil toz şekerinide koyup şeker reçel kıvamında koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz sonra 2_3 damla limon suyu sıkıp beş dakika kadar daha pişiriyorsunuz ...AFİYET OLSUN.. ...
JAPON ELMASI AĞACI

kuzenim pınarın çiftliğindeki japon elmalarını görünce dayanamadım ve hemen reçelini yaptım..

güzelmiş...


Nil's blogspotcu ablamın balkonunda büyüttüğü limon ağacı

Nill's blogcu ablamın evinin verandasında büyüttüğü limon ağacı
Antioksidan: C vitamini içeriği yüksek olan limonun en önemli özelliği antioksidan etki göstermesidir. Gün içerisinde yaşadığımız stres, sigara, yanlış pişirme teknikleri ile hazırlanmış yemekleri tüketmek, vücuttaki serbest radikal seviyesinin yükselmesine neden oluyor. Antioksidan özellikli C vitamini kaynağı olan limon, bu seviyenin yükselmesini engelleyen ve vücuttan serbest radikalleri uzaklaştıran başlıca besinlerden biridir.
Kanser: Antioksidan özellikli besinler kansere karşı koruyucu etki gösteriyor. Son 30 yılda yapılan birçok çalışma ve araştırma limonun başta; kolon, prostat, göğüs, akciğer ve pankreas kanseri olmak üzere 12 kanser türüne karşı koruyucu etkisi olduğu saptanmıştır. Ayrıca limon tümör gelişimini engelleyen başlıca besinlerden biridir.
Yüksek tansiyon ve enfeksiyona karşı limon: Yüksek tansiyon sıkıntısı olan kişiler limon tüketmeye özen göstermelidir. Limonun diğer bir özelliği ise anti-mikrobiyal özelliği olması ve enfeksiyonlara karşı koruyucu olmasıdır.
Limon kabuğu da limonun kendisi kadar yararlı
Limon kabuğunun en önemli özelliği cildinize iyi gelmesidir. Cilt kanseri riskini azaltmak için limon kabuğunun günlük beslenme programında bulunması önemlidir. Aynı zamanda karaciğer, kalp ve safra kesesi için en sağlıklı besinlerden biridir. Özellikle stresli bir yaşamı olan, alkol veya sigara kullanan bireylerin çaylarının ve yemeklerinin içerisine limon kabuğu eklemesi gereklidir.