22 Nisan 2014 Salı

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN...!


Patlıcan reçeli


Bir kilo patlıcanların kabuklarını tamamen soyuyoruz sonra tuzlu suda 20 dakika bekletiyoruz kara suyu çıksın diye sonra derin bir tencereye bir kilo patlıcana 1,5 kilo su,1/2 su bardağı pekmez,1 kilo toz şeker ilave edip su kaynayınca içine yıkanan patlıcanları 2 adet kabuk taçını ,6-7 adet karanfili ilave edelim kaynayıp köpürünce içine yarım çay kaşığı limon tuzu ilave edelim ve 2 saat 15 dakika kaynatarak pişirelim sonra yarım limon suyu ilave edip 15 dakika daha kaynatalım ve altını kapatıp kavanoza koyalım ( patlıcanlar küçük ve çekirdeksiz olursa daha iyi olur benimkiler büyüktü ben piştikten sonra doğradım)

Portakal reçeli


Malzemesi:5 adet kalın kabuklu portakal
4 su bardağı toz şeker
1 adet limon suyu
Yapılışı: Portakalları iyice yıkıyoruz daha sonra hepsinin suyunu sıkıp posalarıyla birlikte bir kapta bekletiyoruz sonra kabukları içinde kalan posalarıda çıkartmadan küçük küçük doğruyoruz( ben blendırdan çektim) bir tencereye koyuyoruz üzerini geçecek kadar sıcak su ilave ediyoruz ocakta altını yakıp kaynamaya başlayınca 10 dakika kaynatıyoruz sonra suyunu süzüyoruz bı işlemi 4 kez tekarlıyoruz portakal kabuklarının acısı gitsin diye sonra suyu süzülmüş portakalların üzerine ayırdığımız portal suyunu ve 4 su bardağı toz şekerini ilave edip kaynamaya bırakıyoruz üzerinde oluşan köpükleri alıyoruz tahminen 15 dakika kaynıyor sonra bir limon suyunu ilave ediyoruz 5 dakikada onunla kaynıyor üzerindeki köpükleri alıyoruz altını katıyoruz reçelimiz hazır...





Kabak mücveri ( tavada)


Ben kabak dolması yaptığımda dolmaların içlerinden çıkan kabakları mücverle değerlendiriyorum canım annemden öyle öğrendim kendisi çok güzel yemek yapardı nur içinde yatsın..genellikle ev halkı frın mücverden çok tavada kızaranı seviyor bende dahil.. TARİFİ: 1 kilo kabağın içlerini rendeliyorsunuz içerisine 3 yumurta ,2 yemek kaşığı un ,biraz dereotu, biraz maydanoz doğrayın karabiber, tuz, pul biber ilave edin biraz beyaz peynir, bir çay kaşığı kabartma tozu ilave edin hepsini karıştırın kızgın yağda kaşık kaşık atıp kızartın...AFİYET OLSUN...

fırında kabak mücveri

ben bu tarifi Emine Beder hanımefendiden almıştım denedim ve çok güzel oldu...
Tarifi Malzemeleri
  • 4 Orta Boy Kabak
    •  Orta Boy Kabak
    • 1 Orta Boy Havuç
      1 Orta Boy Havuç
    • 1 Demet Maydanoz
      1 Demet Maydanoz
    • 1/2 Demet Dereotu
      1/2 Demet Dereotu
    • 4 Dal Yeşil Soğan
      4 Dal Yeşil Soğan
    • 5 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
      5 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
    • 2 Adet Yumurta
      2 Adet Yumurta
    • 1,5 Çay Bardağı Un
      1,5 Çay Bardağı Un
    • 75 Gr Kaşar Rendesi
      75 Gr Kaşar Rendesi
    • 200 Gr Beyaz Peynir
      200 Gr Beyaz Peynir
    • 1 Tutam Tuz
      1 Tutam Tuz
    • 1 Tutam Karabiber
      1 Tutam Karabiber
    • 1 Paket Kabartma Tozu
      1 Paket Kabartma Tozu
    4

Tarifin Hazırlanışı
  • Kabakların kabuklarını soyup rendeleyelim
    Kabakların kabuklarını soyup rendeleyelim
  •  Kabak rendesinin suyunu bırakması 
için tuz serpip 5 dk bekletelim
    Kabak rendesinin suyunu bırakması için tuz serpip 5 dk bekletelim
  •  Tel süzgece alıp sıkarak suyunu süzelim
    Tel süzgece alıp sıkarak suyunu süzelim
  •  
Kabak 
rendesini bir kaba alıp içine kıyılmış dereotunu, maydanozu, taze 
soğanı, ezilmiş beyaz peyniri, yumurtaları, unu, sıvı yağı ve rendelenmiş 
havucu, kabartma tozunu, tuzu, karabiberi ekleyip karıştıralım
    Kabak rendesini bir kaba alıp içine kıyılmış dereotunu, maydanozu, taze soğanı, ezilmiş beyaz peyniri, yumurtaları, unu, sıvı yağı ve rendelenmiş havucu, kabartma tozunu, tuzu, karabiberi ekleyip karıştıralım
  •  Fırın kabını 
margarinle yağlayıp hafifçe un serpelim
    Fırın kabını margarinle yağlayıp hafifçe un serpelim
  •  Mücver malzemesini fırın kabına 
alıp yayalım
    Mücver malzemesini fırın kabına alıp yayalım
  •  Mücverin üzerine kaşar rendesi serperek önceden 200° ısıtılmış 
fırında üzerindeki kaşarlar eriyip hafifçe pembeleşene dek pişirelim
    Mücverin üzerine kaşar rendesi serperek önceden 200° ısıtılmış fırında üzerindeki kaşarlar eriyip hafifçe pembeleşene dek pişirelim
  •  Mücveri 
fırından alıp ılıtarak dilimleyip servis yapalım
    Mücveri fırından alıp ılıtarak dilimleyip servis yapalım

Kabak dolması


Bir kilo kabak yıkanır ve kabukları kabak soyucuyla soyulur sonra ortadan ikiye bölünüp içleri kabak soyucuyla yada bir çay kaşığı yardımıyla oyularak çıkartılır.İÇ MALZEMESİ: 250 gr orta yağlı kıyma 1 adet kuru soğan 1 adet domates 1 bağ dereotundan bir tutamı 1 bağ maydanozdan 1 tutamı 1 çay kaşığı tuz 1/2 çay kaşığı karabiber 1 yemek kaşığı domates salçası 1/2 yemek kaşığı biber salçası bütün malzemeyi doğrayıp karıştırın sonra kabakların içine doldurun tencereye dizin içine 2-3 diş sarımsak doğrayın ve 1 yemek kaşığı salçayla suyu karıştırıp yemeğin içine ilave edin birazda isteğe bağlı yağ ilave edip pişirin..(ben iç malzemem arttığı için yaprakta sardım)dereotu ve sarımsaklı yoğurtla servis yapabilirsiniz afiyet olsun...