1 Haziran 2014 Pazar

Çiçek ekmek

1,5 yemek kaşığı tozmaya
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 su bardağı su
Yarım su bardağı süt
1 yemek kaşığı tuz
3 yemek kaşığı sıvıyağ
5,5 su bardağı un
ÜZERİNE SÜRMEK İÇİN (HAŞIL)
1 çay kaşığı un
1 çay bardağı su
Susam, çörekotu,haşhaş
Haşılı neden kullanıyoruz: ekmeklerimizin daha güzel kızarmasını ve kabuğunun daha çıtır olmasını sağlıyor. 
Ekmeğe şekil verdikten sonra küçük bir tavanın içine unu ve suyu koyup iyice karıştıralım ve pişirelim kaynadığında ocağı söndürelim ve karıştırarak soğumasını sağlayalım ılınca şekil verdiğimiz ekmeklerin üzerine sürelim onun üzerinede susam, çörekotu, haşhaş 
Sürüp fırına verelim..

HAMURUN HAZIRLANIŞI: mayamızı bir su bardağı ılık su ve toz şeker ile karıştırıp üzerini örterek bir kenara alalım.
Kabarınca kalan diğer ılık suyla ,sütü,sıvı yağını ve tuzu ilave edelim çırpma teliyle iyice karıştıralım sonra unu yavaş yavaş karıştırarak unu ilave edelim yumuşak bir hamur olacak ( bardak ölçüleri farklı olabilir unu yoğurdukça ilave edelim) sonra üzerini örtüp ılık bir ortamda hamur iki katına gelene kadar mayalandıralım 
İyice kabaran hamuru tekrar yoğurup 10 dakika kadar daha mayalandıralım sonra portakal büyüklüğünde bezeler hazırlayalım yağlı kağıt serilmiş tepsiye çiçek şeklinde yerleştirelim üzerine haşıl ve susam, çörekotu, haşhaş serpip180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim, fırından çıkan ekmeğimizi vakit kaybetmeden fırınımızın ızgara telinin üzerine alıp üzerine hafif bir mutfak bezi örtelim soğuyunca servis edelim..( bu tarifi Nazonun yemek tariflerinden aldım kendisine teşekkür ederim)                  .AFİYET OLSUN....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder